18-02-2017

Stavenisse 1 – Waarde 1

Uitslag 2-1

Waarde doet zichzelf tekort tegen SC Stavenisse.

Goed spelen, kansen creëren, domineren op de helft van de tegenstander en toch verliezen. Hoe zuur is dat? Dat overkwam Waarde afgelopen zaterdag in en tegen Stavenisse. Stavenisse, de ploeg die indruk maakte in het eerste gedeelte van de competitie door veel punten te pakken en wekenlang bovenaan te staan. Inmiddels is wel duidelijk geworden dat de ploeg in die tijd sportief wat boven z’n stand heeft geleefd en nu weer terug is in de werkelijkheid met op dit moment nog altijd een fraaie 4e plaats in de rangschikking.

Het eerste kwartier was duidelijk voor de bezoekers. Na één goed opgezette aanval in de 18e minuut speelde Nordin Marzguioui de mee opgekomen Davey Tolhoek aan, die laag over de grond in de verre hoek de 0-1 binnen schoot. Daarna verhoogde Stavenisse de druk en kreeg Waarde het een poosje lastig. Op het half uur had keeper Lauwrens de Jager geen antwoord op de inzet van Daan Ponsteen die na een overstapje van één van zijn ploegmaten de gelijkmaker liet noteren: 1-1. Vanaf dat moment zette Waarde aan zonder echt tot oogstrelend voetbal te komen. Dat was simpelweg niet mogelijk op het hobbelige speelveld. Ondanks een veldoverwicht aan Waarde-kant toch een ruststand van 1-1.
Waarde begon de tweede helft zoals het de eerste helft speelde en zette nog meer druk op de tegenstander. Nordin Marzguioui kwam in de 60e minuut alleen voor de keeper, maar hij raakte de bal niet goed. Daarna probeerde Yannick Ekangamene het tot twee keer toe met een vrije trap waarvan er één op de kruising belandde. Volgens de wet van de grote getallen was het wachten op een doelpunt. Deze wet ging echter hier niet op. Wel een andere ongeschreven voetbalwet: wanneer je zelf niet scoort, doet je tegenstander het wel. Of. zoals Johan Cruyff ooit zei: zij – Stavenisse in dit geval – kunnen niet van je winnen, maar je kunt wel van ze verliezen.

In de 80e minuut kreeg de thuisploeg een vrije trap te nemen even buiten het 16-metergebied. De inzet werd via de muur van richting veranderd en belandde in doel. Tegen alle verhoudingen in was de 2-1 een feit en daar bleef het bij. De vreugde bij de thuisploeg over deze gestolen overwinning was begrijpelijk groot. Ondanks de teleurstelling over het verlies, kon Waarde terugkijken op een puike partij voetbal. Dat feit biedt vooral perspectief en vertrouwen voor de rest van het seizoen. De volgende thuiswedstrijd is op 4 maart tegen Kwadendamme.