Historie

De voetbalclub SC Waarde is in 1959 opgericht in het dorpje Waarde. Waarde ligt in Zeeland tussen Goes en Bergen op Zoom, en heeft ongeveer 1400 inwoners.

Sinds de oprichting in 1959 heeft de club vele hoogtepunten beleeft, zoals het kampioenschap in 1970 van het eerste elftal in de toenmalige tweede klasse afdeling Zeeland. Ook de eerste helft van het seizoen in de eerste klasse ging boven verwachting goed. Waarde haalde regelmatig de krant met koppen zoals: De schrik van de 1e klasse heet Waarde en Waarde kan nu ook Veere bedwingen. De tweede helft zakte Waarde wat af.

Ietsje later, in 1990, beleefde Waarde wederom een hoogtepunt met het kampioenschap in de 2e klasse afdeling Zeeland. In een zinderende wedstrijd tegen SKNWK werd het kampioenschap beslist. Dit was de kampioenswedstrijd waar al heel lang naar werd uitgekeken. Waarde stond bovenaan, SKNWK stond tweede met twee punten achterstand. Met andere woorden: Waarde had aan een gelijkspel genoeg om de titel in de wacht te kunnen slepen. Met een afgeladen dubbeldekker vertrok het gezelschap naar Nieuwerkerk. De spelers van Waarde behoorlijk zenuwachtig voor deze beladen wedstrijd. Te meer omdat het de laatste weken niet meer zo lekker liep. SKNWK was daarentegen de laatste tijd juist in vorm gekomen. De wedstrijd was nauwelijks 20 minuten oud of we stonden al met 2-0 achter. Het liep die dag voor geen meter totdat vlak voor rust Leo van Houte een ´mislukte´ voorzet gaf die tot ieders verbazing in de verste hoek belandde. De tweede helft gaf direct een ander beeld te zien en door doelpunten van Jan-Kees Klap werd het zelfs 2-3! Wat kon er nog misgaan? Met nog ongeveer 10 minuten te spelen kwam SKNWK nog terug tot 3-3. Met man en macht werd het gelijkspel vastgehouden en voor de tweede maal in de geschiedenis werd Waarde kampioen van de tweede klas van de afdeling.
1172783063_scwaade90

In het daaropvolgende seizoen deed Waarde het bijzonder goed. Na 10 wedstrijden stond Waarde zelfs gedeeld 3e (samen met Krabbendijke!). Waarde eindigde uiteindelijk op de 5e plaats. In datzelfde seizoen bereikte Waarde ook de finale in de beker. Helaas verloor Waarde met 3-1 van SSV.

Het volgende seizoen verliep minder voorspoedig, mede door het wegvallen van enkele belangrijke spelers. Waarde belandde weer in de tweede klasse en voorlopig kwam hiermee een eind aan een aantal topseizoenen.

Op een gegeven moment had Waarde slechts één senioren elftal en één E-zevental en een D-elftal. Er gingen zelfs geruchten van een spoedig einde van de club. Maar dit gebeurde niet: stukje bij beetje kroop de club weer uit het dal. Er kwam weer een tweede elftal en het eerste elftal ging weer in de 4e klasse spelen. Na een paar sportief moeizame jaren onderin deze klasse begint Waarde weer serieus mee te doen in de middenmoot. Inmiddels was er zelfs een derde senioren team ingeschreven (2007) en werd het tweede elftal kampioen in de reserve 5 klasse (2008-2009) en fungeert steeds meer als kweekvijver voor het eerste met veel jonge spelers. De stijgende lijn  werd doorgezet met een stevige positie in de 4e klasse. Helaas hebben we deze lijn in het afgelopen seizoen niet door kunnen zetten en zijn we in de onderste regionen beëindigd. Hopelijk kunnen we het komende seizoen de stijgende lijn weer oppakken.

Tegenwoordig heeft SC Waarde zo'n 130 leden, waarvan 45 jeugdleden. Op dit moment (seizoen 2016 - 2017) zijn er vier senioren elftallen, waaronder een dameselftal, en twee junioren teams (JO-13 en JO-11) actief. Waarde telt weer mee!

Door de jaren heen zijn veel artikelen over de club en de teams uit de PZC verzameld en bewaard gebleven. Tevens is er ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum een boekje gemaakt over de geschiedenis van de club. Via onderstaande links zijn deze stukken terug te lezen.

SC Waarde 40 jaar

Historie deel 1

Historie deel 2

Historie deel 3

Historie deel 4