Bekerthriller eindigt voor Waarde in anticlimax.

Uitslag 3 - 2

Krabbendijke 1 – Waarde 1
Ruststand 1-0. Eindstand 3-2
Scheidsrechter: de heer Dogan uit Rilland

De datum 2 september 2017 zal veel voetballiefhebbers uit Waarde en Krabbendijke ongetwijfeld lang bijblijven als dag van een memorabele wedstrijd. Een wedstrijd waar later nog regelmatig over gesproken zal worden. Het betreft de match tussen vv Krabbendijke 1 en SC Waarde 1 voor de KNVB-beker. Het is al weer 12 jaar geleden, dat de vorige bekerwedstrijd – het seizoen 2005/ 2006 – eindigde in een nipte 2-1 overwinning voor Krabbendijke, Ditmaal – zo was de verwachting bij menigeen – zouden de rood/wit/blauwen de voetbalverhoudingen wel wat duidelijker neer gaan zetten dan toen.
Bekerwedstrijden.
Er wordt gezegd dat bekerwedstrijden – ook in de laagste regionen van het amateurvoetval – “speciaal” zijn. Wedstrijden-op-zich, om dat supercliché maar eens te gebruiken. Wie afgelopen zaterdagmiddag aan de Nieulandestraat in Krabbendijke getuige is geweest van de wedstrijd zal dat inderdaad moeten beamen. Een roodgekleurde wedstrijd dat wel, waarin de heer Dogan uit Rilland, scheidsrechter van dienst, een bijzondere rol opeiste.

De wedstrijd.
Beide teams konden met een vrij complete ploeg aantreden. Waarde had Patrick, Jawad en Iman op de bank als invallers. Krabbendijke startte natuurlijk als favoriet aan de wedstrijd en had al snel via een kopbal van ex-SSV-er Rico de Putter een levensgrote kans op de 1-0. Rico kopte vrijstaand bij de tweede paal over. In de 14e minuut werd een verdedigingsfout bij Waarde afgestraft door Elco Jansen, die vrij eenvoudig de 1-0 liet aantekenen. Kort daarna redde keeper Laurens de Jager met een mooie reflex op een hard schot van Krabbendijke, anders was de wedstrijd misschien al gespeeld geweest. Tot verassing van iedereen wimpelde de scheids – die vaak van te grote afstand floot – een overtreding in de zestienmeter als een fopduik simpel weg, waardoor de thuisploeg een zuivere strafschop werd onthouden. Ondanks wat beter veldspel en een optisch overwicht van de thuisploeg, was er in de eerste helft verder weinig spectaculairs te beleven en dus ging de wedstrijd met 1-0 de rust in.

De tweede helft.
In de tweede helft werd het al snel een echte wedstrijd, toen Zakaria Deraoui voor Waarde de 1-1 maakte. Krabbendijke ging verder waar het de eerste helft al mee bezig was, namelijk aanmodderen vooral door het midden. In plaats van via de flanken te spelen werd van achteruit ook veel te snel en vaak onzorgvuldig de lange bal gespeeld in de hoop dat één van hun snelle spitsen daarmee de beslissing zou forceren. Deze leek er te komen toen scheidsrechter Dogan een overtreding in de zestien bestrafte met een penalty. De pingel werd door Krabbendijke-kapitein Danny Weber naast geschoten en dus bleef de stand in evenwicht.

Daarna ging het snel. Rik Butijn werd met twee keer geel naar de kant gestuurd. Met 10 man knalde Yannick Ekangamene namens Waarde een schitterende vrije trap richting kruising, die door Krabbendijke doelman Lorenzo Hoekman nog net uit de bovenhoek kon worden gebokst. Jawad Samiky was er als de kippen bij om de 1-2 binnen te koppen. Uit het niets en tot verbazing van iedereen trok de arbiter vervolgens een directe rode kaart voor Nordin Marzguioui van Waarde. De arbiter meende dat hij verkeerd (buitenlands) taalgebruik bezigde, iets waar de arbiter na de wedstrijd overigens op terug kwam. Waarde moest op dat moment wel verder met 9 man en Krabbendijke ging alles-of-niets spelen. Door een schot wat van richting werd veranderd kwam de goalie van Waarde op het verkeerde been te staan, en viel de 2-2 binnen. Kort hierna ontnam Mark Witsel met een handsbal een doelpoging van de thuisploeg. Gevolg, ook hij werd naar de kant gestuurd waarna Armin de Bat de toegekende penalty alsnog verzilverde. Hiermee kwam de uitslag van 3-2 in de boeken.

De conclusie van een enerverende bekerwedstrijd was, dat Krabbendijke met pover spel het zichzelf heel lastig maakte en met het nodige geluk uiteindelijk met de schrik vrij kwam. De spelers van Waarde overtroffen zichzelf in deze partij waardoor de vele toeschouwers een echte wedstrijd beleefden waar later zeker nog eens over nagepraat zal worden.